BH sekä pk-lajit

Käyttäytymiskoe PAKK/BH on Suomessa pakollinen esikoe kaikkiin palvelus- ja pelastuskoirakokeisiin. Se soveltuu myös erinomaisesti kaikkien koirien sosiaalisuuden ja koulutustason mittaamiseksi. Käyttäytymiskoe sisältää tottelevaisuusosuuden sekä ns. kaupunkiosuuden. Kokeeseen voi ilmoittaa 12kk täyttäneen koiran.

Koe aloitetaan tottelevaisuusosuudella ja suoritukset tehdään pareittain. Koirakot ilmoittautuvat tuomarille (koira istuu sivulla) ja tämän jälkeen toinen koirista menee paikallaoloon ja toinen aloittaa liikkeet.

1. liike on hihnassa seuraaminen, johon sisältyy myös juoksu sekä hidas kävely, täyskäännöksiä, käännökset oikealle ja vasemmalle sekä henkilöryhmässä seuraaminen ja pysähtyminen. 2. liike on vapaana seuraaminen, jossa tehdään samat osiot kuin hihnassa seuraamisessa. 3. liike on liikkeestä istuminen, 4. maahanmeno pysähdyksen kautta ja luoksetulo ja 5. paikallamakuu (toinen koira suorittaa liikkeitä, toinen makaa paikallaan). Suoritusta ei pisteytetä vaan tulos on hyväksytty/hylätty.

Mikäli suoritus on hyväksytty, pääsee koirakko jatkamaan kaupunkiosuuteen, joka suoritetaan esim. kaupan, rautatieaseman tms. pihalla ja läheisyydessä. Osuudessa koirakko kulkee tuomarin kanssa yleensä pyörätietä, kohdaten ainakin pyöräilijän, juoksijan, toisen koirakon ja autosta tien kysyjän. Koira jätetään myös kiinni kaupan yms. pihaan, ohjaajan poistuessa näkösuojaan. Toinen koira kulkee tässäkin ohitse. Vielä tarkkaillaan koiran käytöstä tiiviissä henkilöryhmässä. Mikäli tämäkin osuus hyväksytään, saa koira koulutustunnuksen BH.