Kokeet, testit ja kilpailut

Saksanpaimenkoira on monipuolinen ja tekemisestä nauttiva koirarotu, niinpä toivon, että jokainen kasvattini omassa kodissaan pääsisi johonkin toivottuun energiaansa ja hajuaistiaan käyttämään. Peruskoulutus arkitottelevaisuuden osalta kuuluu jokaiselle koiralle, muuten arkielämä voi olla hankalaa sekä omistajalle, koiralle että ympäristölle.

Koulutukseen tuo motivaatiota hyvin käyttäytyvän koiran lisäksi sen oman lajin löytäminen, mukavat ja osaavat kouluttajat sekä kannustava treeniryhmä. Ihan itsekseen pennusta ei kasva hyvin käyttäytyvä ja tottelevainen aikuinen, töitä on tehtävä.

Tottelevaisuuden lisäksi koiran kanssa on mahdollista harrastaa hyvinkin monia eri lajeja, joissa pääsee myös kokeisiin tai kilpailuihiin. Toki harrastaa voi myös ilman tulostavoitteita, mutta usein treeniryhmään pääsyn edellytys on jonkinnäköiset tulostavoitteet. Ja ilman treeniryhmää aloittelijan on vaikea edetä, tosin nykyään on monella paikkakunnalla myös kaupallisia koulutuksentarjoajia, eikä tarjonta ole pelkästään yhdistysten talkookoulutusten varassa.

Koiran koulutus mihin tahansa lajiin on haasteellista ja mielenkiintoista toimintaa. Parhaimmillaan se tuo sinulle ja koirallesi paljon sisältöä elämään, lukuisia ystäviä ja hyviä muistoja luonnon helmassa. Onnistumisen iloa, hauskoja hetkiä ja energiaa arjen työhön. Mutta myös epäonnistumisia ja pettymyksiä, hikeä ja hirvikärpäsiä, satoja tai tuhansia ajokilometrejä...

Muistathan, että kyseessä on kuitenkin "vain" harrastus, jonka tulee olla ilon aiheena. Emme kai me muuten harrastaisi! Ja koska harrastuskaverinasi on elävä olento, koira, niin myös harrastuksen on mentävä koiran ehdoilla. Harrastus ei saa olla keino päteä, voittaa hinnalla millä hyvänsä, koiran ollessa vain väline jonka voi vaihtaa "parempaan". Toivon että sinä, joka olet valinnut ja saanut rinnallesi Eigen-koiran et ole tällainen ihminen vaan pystyt iloitsemaan juuri oman koirasi ominaisuuksista ja yhteisistä onnistumisista!