Pentusuunnitelmia

Eigen-pentusuunnitelmia on vuoden 2019 kevääseen, viimeinen yritys Mirandalle ja mahdollisesti toinen pentue Bertalle (Neunte Nixe).

Koiramme ovat perhekoiria ja pennut syntyvät ja kasvavat kodissamme. Oma elämäni keskittyy tällä hetkellä enemmän lasten kuin koirien harrastuksiin, joten jos haluat aktiivisesti eri lajeja harrastavan ja kouluttavan kasvattajan pennullesi, niin heitä löytyy varmasti muualta :) Mikäli Eigen-pentu kiinnostaa, niin seuraile kotisivuja tai facea, lisäinfoa keväällä. 

Bertta on perusterve pitkäkarvainen narttu, ei kutinoita ja tulehduksiltakin on vältytty.  Osalla sisaruksilla on ollut kutinaa ym. mutta oikealla ruokavaliolla iho ja turkki pysyvät hyvänä. Pentueessa on 13 pentua, kuvattuja melkein kaikki (kts KoiraNet), osalla pientä napatyrää ja häntämutkia ihan hännän päässä sekä muutamalla valkoiset etutassut. Kaikilta uroksilta laskeutuivat kivekset normaalisti ja tietääkseni kaikkien purenta on normaali eikä hammaspuutoksia ole. Luonteeltaan  Bertta on avoin ja vilkas, aina valmiina lenkille tai treenihetkeen, en ole havainnut ääniarkuutta. Bertta on toistaiseksi lähinnä kotikoira, sisaruksia on aktiivisesti treenaavissa kodeissa (pelastuskoirapuoli, toko, rallytoko). Bertta on aika järeäluustoinen, säkä 59cm. Vaikka Bertan ensimmäinen virallinen näyttely tuottikin sertin, ei Bertta ole ns. näyttelykoira. Luonnetesti suoritettu pistein 155, laukausvarma. Bertta on Eigen O-pentueen emä (3/18), tuli hyvin tiineeksi ja synnytys (yhtä virheasentoista jumittavaa pentua lukuunottamatta) sujui hyvin. Pennuista huolehti oikein mallikkaasti. Pentueessa osalla uroksilla kivesten laskeutuminen on kestänyt, myös napatyriä on. 

Tutustuthan taustatietoihin, niitä löytyy paljon kotisivuiltani sekä koiranetistä mm. sisarusten terveys/sairaustietoja. Täysin tervettä, kaikkeen harrastukseen ja jalostukseen sopivaa näyttelyssä pärjäävää koiraa en lupaa vaan myyn pennun kotikoiraksi harrastus- ja kuvaustoiveella. Toivon, että jokainen kasvattini kävisi virallisissa luustokuvissa ja piipahtaisi edes kerran näyttelyssä ja/tai testeissä/kokeissa vaikken tätä varsinaisesti velvoita.

Jokainen pentu on koulutettava ja sosiaalistettava hyvin, jotta siitä tulisi hyvin käyttäytyvä saksanpaimenkoira, jonka kanssa on ilo elää. Saksanpaimenkoira on todella monipuolinen rotu ja nykyisin erilaisia harrastuslajeja on lukuisia, jokaiselle löytyy varmasti sopivia. Kasvattini ovat olleet hyviä nenän käyttäjiä, niinpä jälki/haku tms. sopii useimmalle erinomaisesti.

Mietithän myös ennen pennun hankintaa omaa elämäntilannettasi nyt ja muutaman vuoden kuluessa, sopiihan se varmasti koiran kanssa elämiseen? Mikäli joudut syystä tai toisesta kasvatistani luopumaan, olethan yhteydessä minuun.

 

 

 

Bertta ja Yaxu

Bertalle valikoitui pohdinnan jälkeen näyttelylinjainen uros, Sensen Mann Yaxham

http://www.medikasi.fi/kenneldosmarin/urokset1.html

Bertta astutettiin 11. ja 12.1 ja ultrassa näkyi noin kuusi pentua. Tiineysaika sujui hyvin, tosin viimeisellä viikolla närästys vaivasi. Ruokana ultran jälkeen Royan Canin Maxi Starter, jota syötän myös imetys- ja pikkupentuaikana (pennut saavat myös muuta maisteltavaa).

Pennut syntyivät 12.3. Ensin syntyi neljä urosta ja yksi tyttö, kaikki erittäin elinvoimaisia. Sitten tulikin taukoa ja päädyimme eläinlääkäriin, kuudes pentu oli jumissa, mutta syntyi eläinlääkärin avustuksella. Valitettavasti pentu ei selvinnyt, mutta onneksi viimeinen narttupentu syntyi hyvävoimaisena.

Urokset Olaf, Oliver, Oscar ja Obelix.

Nartut Olivia ja Ofelia.

Karvan laadusta en osaa vielä sanoa, väriltään mustaruskeita.

https://jalostus.kennelliitto.fi/frmSukutaulu.aspx?RekNoI=FI45565/12&ReknoE=FI21637/16

Sekä Bertta että Yaxu ovat geenitestattu degeneratiivisen myelopatian (etenevä selkäydinrappeuma) eli DM:n varalta terveiksi N/N eli myös pentujen perimä on tältä osin terve N/N. Yaxun ja Bertan MyDogDNA-testissä ei löytynyt tutkittuja sairauksia tai kantajuuksia. Ko. testiin voit tutustua MyDogDNA:n sivuilla.

Pennuista on ollut paljon kiinnostusta, kiitos siitä :) Pennut ovat nyt kaikki alustavasti varattuja, katsellaan tässä tutustumiskäyntien yhteydessä varausten sitovuus. Tästä pentueesta tuskin riittää ainakaan pitkiksiä kaikille kiinnostuneille, mutta pentuja on tänä keväänä syntynyt/syntymässä moneen paikkaan, niistä löytyy tietoa esim. fb:n ryhmästä Myydään/ostetaan saksanpaimenkoirat tai Kennelliiton pentuvälityksestä.

 

Sensen Mann Yaxham
A/A 0/0 LTV0 SP0 DM N/N
V IPO1 SPL-arviointi
Indeksit 118/112 (2/18)
MyDogDNA-testattu
Eigen Neunte Nixe (Bertta)
A/B 0/0 LTV1 DM N/N
L+, sert, ROP
Indeksit 115/111 (2/18)
MyDogDNA-testattu