Kasvattajan esittely - kuinka kaikki alkoi

Haave omasta koirasta alkoi itää abivuonna eli 1989-90; olin myynyt ponini ja oma koira alkoi kiinnostaa enemmän ja enemmän. Vuoden mietittyäni pääsin tuumasta toimeen ja 11.9.1990 ostin ensimmäisen koirani - melko puutteellisin tiedoin koirista, niiden suvuista, luonteesta ja terveydestä - tuolloin ei ollut nettiä eli tiedonhaku ei ollut niin helppoa kuin nykyään. Tällöin en kasvatustoimintaa todellakaan ajatellut, halusin vain itselleni monipuolisen koirakaverin, ja sopivin rotu tuntui olevan (hevostytölle) saksanpaimenkoira. Niinpä tuona syyskuisena päivänä ajelin Hollolasta Vääksyyn ja kotiin tullessa auton etupenkillä oksenteli pirteä Riina-pentu. Riina sopeutui kaikkeen mainiosti ja innostuin sen kanssa käymään koulutuksissa ja kokeissa, etenkin Jyväskylään muutettuani SPL Keski-Suomen riveissä. Kokemuksia ja tuloksiakin tuli hankittua viestiltä, hausta ja tokosta, agilityäkin kokeilimme.

Riinan ollessa reilu 2-vuotias aloin miettiä sille pentuetta. Koira oli lonkkakuvattu ja koulutustunnuksenkin olimme saaneet. Kävin saksanpaimenkoiraliiton kasvattajapäivillä Lahdessa ja hain kennelnimeä.

Urosta etsin rotulehden sivuilta, kriteerinä oli omaa silmää miellyttävä, terve ja tulokset omaava uros. Isäehdokkaaksi valikoitui Premi eli FIN K&MVA M-93 M-94 Boldis Premier A/A VK3 V cacib. 

Sulhasvierailut tuottivat tulosta ja Eigen A-pentue (3+2) syntyi 2.9.1993 - sektiolla, koska Riinan synnytys ei tuntunut käynnistyvän. Alkuhankaluuksien jälkeen pennut kasvoivat hyvin - paitsi yksi uros, joka olikin kääpiö. Pentueen nartut jäivät kotiin, toinen minulle ja toinen äidilleni (pennut syntyivät Hollolassa vanhempieni kotona). Näistä nartuista tuli myöhemmin käyttövalioita viestiltä, kuten myös Riina-emästä (FIN KVA Aquamarina VK3 HK2 TOKO EVL2 B).

FIN KVA Eigen Aquila VK3 JK2 TOKO AVO1 AGI3 VET1

A-pentueen Aquila eli Saana jäi siis minulle, ja siitä tuli B, C ja D -pentueiden emä. Riinalle tuli endometrioosi ja leikkuutin sen, siksi Riinan pentueiden määrä jäi yhteen. Saana osoittautuikin upeaksi emäksi, ja kaikki kasvattini ovatkin Saanan ja Riinan jälkeläisiä.